De teek

Gepubliceerd op 8 maart 2022 om 20:45

Wie kent ze niet, die kleine nare beestjes. Door de grootte van de teek 1 tot 3mm zie je ze niet snel. Ze liften graag op onze hond of zelfs op onszelf mee. De teek bijt zich dan vast in onze huid of de huid van onze hond. Zo klein als ze zijn lijken ze erg onschuldig, maar dat zijn ze niet. Ze kunnen ziekten bij zich dragen wat ze over kunnen brengen op ons en uw hond. In Nederland kunnen wij en onze hond de ziekte van lyme krijgen door een tekenbeet. 

Wat is een teek? 

Teken zijn geleedpotigen en lijken op kleine platte spinnetjes. De teek behoort dan ook tot de spinachtige. Ze ondergaan 4 levensstadia. Het begint met het eitje, dit gaat groeien tot larve. Daarna worden ze een nimf. Vanuit hier groeit het door tot een volwassen teek. Tijdens de groeifase beginnen ze als larve met 6 poten. Dit worden er 8 bij de nimf. Als volwassen teek houden ze dan 8 poten. De teken overleven door zich te voeden met bloed. Ze gebruiken hiervoor hun gastheren. De gastheren zijn wij de mens maar ook zoogdieren, vogels en reptielen. Het eitje voedt zich niet. Elk volgend stadium voedt zich één keer. Daarna ondergaat het een rustperiode waarin het volgende stadium ontstaat. De volwassen mannetjes en vrouwtjes gaan paren. De paring vindt meestal plaats op de gastheer. Na de paring zuigt het vrouwtje zich vol met bloed van de gastheer. Haar lichaam zwelt dan zichtbaar op. Zodra ze volgezogen is laat ze zich op de grond vallen. Het bloed heeft het vrouwtje nodig voor de ontwikkeling van de eitjes. Zodra de eitjes rijp zijn legt het vrouwtje de eitjes op de bodem, waarna zij sterft. Ze legt 1000 tot 2000 eitjes. Mannetjes kunnen meerdere keren paren. Hiervoor hebben ze geen bloed nodig en daarom zullen ze niet bijten.

 

Waar komen teken voor?

Teken leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Vooral in hoog gras of tussen dode bladeren. Vroeger werd verteld dat teken uit bomen vallen, maar dit is onjuist. Teken kunnen op ieder moment op jouw en je hond terecht komen.

 

Welke periode zijn teken actief?

Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7*C komt, beginnen ze actief te worden. Tussen maart en november komen de meeste tekenbeten voor.

 

We willen niet dat de teken op ons, onze viervoeters of in huis komt. De grootste reden hiervoor is dat de teek het borrelia bacterie bij zich kan dragen. Dit kan de ziekte van lyme veroorzaken. De ziekte van lyme is bij de meeste mensen wel bekend en dat het een hoop kan veroorzaken bij ons ook. Bij honden is dit niet anders. Ze kunnen er ook erg ziek van worden. 

 

Er zijn vele middelen op de markt om teken tegen te gaan. Chemische middelen maar ook natuurlijke middelen. Er zijn bijvoorbeeld pipetten, tabletten en banden te koop. Vaak wordt er in deze producten chemicaliën en giftige stoffen gebruikt. Deze producten gebruik ik niet voor mijn honden. Dit omdat het een reactie kan geven zoals brandplekken, misselijkheid, jeuk enzovoort. Daarom gebruik ik bij mijn eigen honden 100% natuurlijke product.

 

Wat gebruik ik?

Ik gebruik anti-tekenbanden waar de em-x keramieke kralen in verwerkt zijn. De keramieke kralen bevatten effectieve micro-organismen (em). De effectieve micro-organismen worden meegebakken in de kralen (klei). Tijdens het bakken wordt de informatie en energie opgeslagen. Deze informatie en energie wordt daarna weer afgegeven aan zijn omgeving.

 

De em-x keramieke kralen die verwerkt worden tot anti-tekenband kunnen helpen tegen teken. De teken vinden de informatie en energie die vrijkomen niet prettig waardoor ze minder snel op uw hond terecht komen. De hond merkt hier niets tot nauwelijks iets wat van. Hierdoor wordt de anti-tekenband makkelijk geaccepteerd.

 

De werking van de anti-tekenbanden is voor iedere hond anders. Bij de ene hond blijft de teken geheel weg, bij de ander is de hoeveelheid teken verminderd en weer bij een ander lijkt het zelfs niets te doen. Lijkt het of het bij uw hond niets doet dan kan het zijn dat andere factoren (voeding, weerstand ect) nog een rol meespelen.

 

Voor een optimale werking van de anti-tekenbanden wordt aangeraden om de band dag en nacht te dragen. Het kan 2 tot 3 weken duren voordat de werking optimaal is. 

 

De anti-tekenbanden geven geen 100% garantie tegen teken, maar dit kunnen de chemische middelen ook niet. Ik raadt u hierom dan ook aan om de hond ten alle tijden te blijven controleren. Het beste is om zo snel mogelijk de teek te verwijderen. Het liefst binnen 24 uur. Hoe sneller de teek verwijderd is des te kleiner de kans dat de teek ziektes zoals eerder beschreven, lyme kan overbrengen.

 

Kan mijn hond zwemmen met de anti-tekenband?

De anti-tekenbanden zijn ook geschikt voor honden die graag zwemmen.

Let er wel op dat uw hond niet in chloor water of zee water komt. Dan de anti-tekenbanden vooraf even af doen

 

Onderhoud.

De anti-tekenbanden dient iedere 2 weken met water afgespoeld te worden. Gebruik hiervoor geen zeep of andere producten.  Bij sommige honden iedere week als ze het heel vies maken.

Na het afspoelen moeten de anti-tekenbanden 24 uur drogen in uv-licht. Daglicht is voldoende.

 

De em-x keramieke kralen worden verwerkt in leuke banden. Neem gerust een kijkje in de shop. Heeft u vragen stel ze gerust. Ik beantwoord ze graag. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Irma
3 jaar geleden

10-3-2022.
Beste Sandra. Gisteren heb ik deze band bij je gekocht. Mensen keken vandaag naar mijn hondje en haar mooie bandje. Trots als een pauw wanneer de mensen MOOI zeiden, apentrots. Als ik ze dan ook nog vertel dat het een TEKEN bandje is, ben ik aan de praat, en natuurlijk noem ik jouw SALON. Héél mooi gemaakt. super Sandra "SALON DAISY".